Köszöntő Hírek Önkormányzat Képviselő-testület Intézmények Civil szervezetek

Pátka

Bemutatkozó BemutatkozunkGallériaProgramokSajtószobaPátka Anno

Pátka Anno

 

Vissza

 

 

 

 

 

   
Untitled Document

 

Pátka község címere és zászlaja


    1995. augusztus 20-án címer- és zászlóavató ünnepség keretében került sor községünk jelképeinek felszentelésére.

A címer heraldikai leírása

    A címer cölöppel hasított kompozíciójával egyedi, csak Pátka községre jellemző. A címer egyes motívumai a község eredeti pecsétjéből származnak, más motívumok a község múltját és jelenét, valamint földrajzi fekvését kifejező heraldikai szimbólumok.    A címerpajzs álló helyzetű hegyes talpú pajzs. A pajzsmező kék színű cölöppel hasított. A pajzs a cölöptől jobbra: vörös-ezüsttel, a cölöptől balra ezüst-vörössel vágott pajzsmezőkre oszlik.
A kék cölöpben három lebegő ezüst hal látható. A cölöp talpánál a kék pajzsmezőt négy téglasor magasságú aranytéglafal zárja le.
Az első és negyedik vörös pajzsmezőben egy-egy arany búzakéve lebeg.
A második és harmadik ezüst pajzsmezőben egy-egy zöld színű szőlőágon két-két zöld szőlőfürt látható.

 

A zászló leírása

    A község zászlaja a címer főbb színeiből a kéket és a fehéret (ezüstöt) ismétli A zászló hosszanti irányban osztott. Alul és felül ¼ - ¼ arányban kék színű, középen 2/4 arányban fehér színű. A zászló közepén a fehér (ezüst) mezőben a címer látható eredeti színeiben, úgy, hogy a címer sehol sem érintkezik a kék mezővel. Lobogó esetén a színek (kék-fehér-kék) hosszanti irányban futnak. A címer a lobogó közepén szintén függőlegesen helyezkedik el.

Pátka zászlaja


A címer magyarázata

    Pátka 812 éves Fejér megyei település a Császár-víz partján, a Velencei-hegység legnyugatibb, lealacsonyodó lankáitól északra.
Az első írásos említése 1192-ből származik – a Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templomával együtt – „Patca” formában.
A falu nevének eredete: az ősi magyar „Paty” személynévnek –ka képző bokros származéka. A település mai névrokonai Páty, Pátyod és Rábapaty.

    A címer középső hosszanti kék mezeje (cölöp) és az abban látható heraldikai motívumok a Pátkai-víztározót és annak történetét jelképezik.
    A Császárvíz-völgyében valamikor egy természetes tő volt, ami idővel feltöltődött.
    A rómaiak egy kőgátat építettek a Kőrakás-hegy szorosában, amivel felduzzasztották a patak vizét. Egyedülálló régészeti emlékként ennek a kőgátnak a maradványai máig is fennmaradtak. Ezt jelképezi a címeren a cölöp alját lezáró arany téglafal.
    A közelmúltban újra víztározót létesítettek a falu mellett, azzal a céllal, hogy a Velencei-tó kisebb vízszint ingadozásait a víztározó vizével korrigálják. A Pátkai-víztározó azonban túl az eredeti célon gazdag horgászparadicsommá vált és egy kedvelt üdülőövezet jött létre a határában. Sajnos a víztározót meggondolatlanul feláldozták a Velencei-tó megmentéséért. Kevés sikerrel…
A három ezüst hal tehát nem csupán a víztározóban élő halakat jelképezi, hanem a Császárvíz „tavának” fent említett három stációját is szimbolizálja.

    A két vörös pajzsmezőben látható búzakéve, valamint a két ezüst pajzsmezőben látható szőlőág, a község 1845-ből fennmaradt viaszpecsétjéből származó motívumok.
A község későbbi, 1848-ból származó viaszpecsétjén már egy a talajból kinövő háromágú búza, két oldalán egy stilizált ekevas és egy csoroszlya látható.

Viaszpecsét

    A község legkésőbbi fennmaradt „gumitalpú” pecsétjének lenyomatán egy csücskös talpú pajzsban ugyanez az ábra látható. A búza és a szőlő tehát a község legrégebbi pecsétjéből származnak. A címerbeli megkettőzésük célzatos, egyrészt a múltat, másrészt a jelent szimbolizálják.
A búzakéve részben a mai Pátka mezőgazdasági jellegét jelképezi, részben a történelemnek állít emléket. A törökdúlást, a labancok támadását, a két világháborút túlélők újra és újra elvetették a búzát, hogy élet újra legyen!

    A szőlőág részben a történelmet szimbolizálja. Mint történelmi motívum jelentése kettős. Nem csupán a több évszázadra visszatekintő szőlőművelést jelképezi, hanem mint bibliai motívum a bőség és gazdagság szimbóluma is volt. Másrészt a szőlőág a község határában létrejött üdülőövezetre utal.


Szászi József
CÍMERNYILVÁNTARTÓ HIVATAL – H-SZEGED
E-mail: bar-so@mail.tiszanet.hu
-= Vissza a lap tetejére =-
 
 

 

 

© 2013 - Minden jog fenntartva. Felelős szerkesztő: Gerencsér Attila